Istorie

Cum era la cantină?

Cantina era asemănătoare oricărui restaurant, chiar dacă gradul de confort nu era unul de, să zicem, trei stele. Spațiul accesibil tuturor era sala de mese. Banii îi aveai pregătiți, sau, dacă nu aveai banii, aveai „abonamentul”: un cartonaș imprimat cu un tabel notat cu zilele săptămânii. Din el ți se decupa cu foarfeca pătrățica aferentă zilei respective. Dacă nu aveai abonament, plăteai meniul la casă, dar înainte de a lua mâncarea. Despre ce e la „meniul zilei” știai, că era afișat. Oricum era fix.

La întoarcere erai întâmpinat cu veșnicele „Ce-au băgat azi la cantină?” sau cu mai ironicul „Bună zama?”.

Funcțional vorbind, cantina nu era compusă doar din sala de mese. Mai avea bucătăria cu toate utilajele ei, spații de depozitare, cămara, beciul, gospodării anexe și biroul șefului cantinei, unul din personajele-cheie ale fabricii pentru că, nu-i așa, el mai procura în vremuri de restriște carne, mezeluri și băuturi pentru șefime…

Bacania La Partid

Cantinele, muncitorești sau, mai târziu, „restaurant”, aveau și ele o faimă, un „top” al lor. În funcție de servire, de mărimea spațiului, sau de meniu.

Bineînțeles că pe primul loc ar fi cea cunoscută drept Cantina Partidului.

Pentru că și tovarășii din aparatul de partid local aveau foame în ei. Era cu circuit închis. Acolo, se spune că găseai cam tot ce nu se găsea, simbolul luxului culinar fiind Salamul de Sibiu, diverse afumături, sucuri și bere, produse lactate și cărnuri proaspete. Iar prețurile erau „pe măsură”, adică micuțe.

În memoria omului simplu se știa doar că „aici vin mahării/ștabii”, deci nu era de nasul tău și trecea mai departe.

La Partid Lehliu

Am mers, cumva, pe urmele a ceea ce a mai rămas, doar ca amintire, din locurile unde altădată lumea stătea, ordonată, la coadă, pentru a-și primi porția de mâncare caldă sau mai marii timpurilor își cumpărau bunătățile care nu se găseau în Alimentară. Totul la prețuri modice.

Dacă pe vremurile acelea tu, ca om simplu, chiar dacă făceai parte din clasa muncitoare pe care se baza Partidul pentru a edifica socitatea socialistă multilateral dezvoltată, nu aveai ce căuta pe acolo, ne-am hotărât să îndreptăm acum acea nedreptate și îți oferim accesul nelimitat la toate bunătățile și ingredientele folosite de Partidul nostru.

Cantina Partidului

Și cum în ultimul an ne-am bazat pe parteneri mici, care respectă tradițiile și gusturile adevărate, producători BIO cu producții limitate cantitativ dar nelimitate calitativ, avem ce să aducem în fața voastră și putem furniza lucruri adevărate care nu se găsesc în Alimentarele de astăzi, care spre deosebire de cele de altădată sunt pline de mâncăruri industriale. Din păcate!

Aici ești mahărul/ștabul acestor zile și te invităm să ne vizitezi Cămara, Băcănia, Pivnița, Afumătoarea, Distilăria, Cherhanaua, Berăria, Sifonăria și Laboratoarele, să îți alegi ce îți poftește inima, să pui în coș și să te bucuri acasă de tot ce e mai bun, cum în alte vremuri un om obișnuit nu o putea face.

Zicem noi că am făcut dreptate!